czwartek, 26 lutego 2015

Pstrąg duszony w pomidorach



Potrzeba na 1 porcję :
- 1 pstrąg

- 1-2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1 biała cebula
- jedna marchewka ( obrana i pokrojona w kawałki )
- 1/3 selera  ( obrany i pokrojony w kawałki )
- sol , pieprz
- centymetr imbiru ( obrany i drobno pokrojony )
- 2 ząbki czosnku  ( obrane i drobno posiekane )
- 1/4 cytryny
- 4 łyżki tłuszczu ( tu bym radził mocny tłuszcz jak smalec/ gęsi smalec bo na maśle klarowanym się może "kleić " do patelni )

Wykonanie :
- rybę kładziemy na stole/desce
- bierzemy kawałek ręcznika papierowego
- chwytamy przez ręcznik za ogon ( nie będzie się ślizgać przez ręcznik )
- bierzemy ostry nóż
- ruchem "pod włos" zdrapujemy nożem łuski , najpierw z jednej strony , potem obracamy rybę i z drugiej strony to samo
- rybę płuczemy pod bieżącą  wodą w środku i na zewnątrz
- położyć na papierowy ręcznik żeby odciekła woda ( to nie będzie "fajerwerków" na patelni )
- posolić , popieprzyć
- ponacinać skore na ukos w 4 miejscach z każdej strony
- rozgrzać patelnie ( tak dużą jak dużą macie rybę , żeby nie było tak ze łeb i ogon będą  zwisać znad rantu nad kuchenka :p )
- smażyć 5- 8 minut z jednej strony , 5- 8 min z drugiej strony
- pomidora pokroić w grube plastry i położyć na patelni obok ryby
- cebule pokroić w grube plastry i położyć na patelni obok ryby
- delikatnie posolić warzywka \
- na rybę wycisnąć cytrynę
- przykryć pokrywką i dusić 10 minut


- na osobnej patelni rozgrzać tłuszcz ( tu może być masło klarowane )
- wrzucić marchew z selerem
- smażyć około 5 minut
- pomieszać , dorzucić obrany ze skorki i pokrojony drobno imbir i czosnek
- posolić, popieprzyć
- przykryć pokrywką  i dusić około 5 minut

 Uwagi :
 - większość ludzi  woli do skrobania używać tego noża z ząbkami/do chleba , ja wolę zwykły płaski , ostry
- zamiast selera można użyć korzeń pietruszki
- ryba której się nie obtoczy w mace ma skłonność do rozwalania się na patelni , trzeba bardzo uważać jak się ja robi , jak ktoś nie ma cierpliwości , to niech zawinie rybę z warzywami w folie aluminiowa , da łyżkę masła i upiecze w piekarniku 180 stopni przez 25 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz