niedziela, 1 lutego 2015

Mus orzechowo - gruszkowy




Potrzeba na 2-3 porcje :
- 200gram orzechów włoskich
- 2 gruszki
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1/2 cytryny

Wykonanie :
- gruszki umyć
- pokroić w kostkę
- na patelni rozgrzać masło
- wrzucić gruszki
- zasmażać około 5 minut
- zostawić do ostygnięcia
- orzechy przebierz dokładnie , żeby nie zawieruszyły się gdzieś kawałeczki skorupek
- blenderem zmiksować kawałki gruszek
- wycisnąć sok z cytryny 
- dosypać orzechy
- zmiksować na gładką masę
- jeśli wydaje Ci się , że masz już gładką masę , to pomiksuj jeszcze z pół minuty :p
- przełożyć do pucharków, kieliszków , czy co tam macie w chacie pod ręką :p

Uwagi :
- kilka kawałeczków przesmażonej gruszki i orzeszków sobie odłożyłem do dekoracji deserku
- orzechów nie moczyłem tym razem , chciałem żeby ten wytrawny smak komponował się ze słodyczą gruszki 

4 komentarze:

  1. Brzmi zachęcająco:) na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie , to bardzo prosty deser :)
      Pozdrawiamy

      Usuń
    2. Pycha!!!!!!!!!!pyszny i banalnie prosty, dzięki!

      Usuń