Mielonka dla opornych



Potrzeba na około 2 kg szyneczki :

- szynkowar ( o pojemności 3 kg )
- 1.5kg surowego boczku
- 0.5 kg łopatki wieprzowej
- 5 ząbków czosnku
- płaska łyżka soli ( daje kamienną niejodowaną )
- płaska łyżka pieprzu ziołowego
- 2 łyżki majeranku
- maszynka do mięsa

Wykonanie :
- mięso ( boczek i łopatkę )pokroić w takie kawałki , żeby mieściły się do maszynki przy mieleniu :p
- czosnek obrać
- mielimy mięso na grubej "szajbie "
- co jakiś czas między jedną partią mięsa a drugą  wrzucamy do mielenia ząbek czosnku
- do zmielonej masy dodajemy  przyprawy
- mieszamy łapkami , mieszamy , mieszamy ..
- i jeszcze trochę mieszamy
- ma być mocno i dobrze wymieszane i żeby się robiła zwarta masa
- otwieramy szynkowar
- nakładamy masę mięsną , równo ręką dociskamy
- nakładamy dekiel i sprężynę
- zakręcamy szynkowar
- wkładamy na 24 godziny do lodówki ( ja wystawiam na balkon ;p )
- około 3 godziny przed  parzeniem wyciągamy szynkowar z lodówki i zostawiamy w kuchni , żeby nie był taki zimny i powoli łapał temperaturę otoczenia
- w dużym garnku nalewamy wodę i zagotowujemy
- wkładamy szynkowar do wrzątku
- ustawiamy malutki gaz/płomień
- parzymy nasz wynalazek 3 godziny 
- wyciągamy szynkowar z wrzątku
- otwieramy pokrywkę i usuwamy sprężynę
- zamykamy pokrywkę i  studzimy
- po wystudzeniu na 12 godzin wkładamy do lodówki
- ( ja robię tak, że parzę szynkę rano i  gorący szynkowar wystawiam na balkon i tam stoi do rana nastepnego dnia )
- otwieramy wieko , nożem na około objeżdżamy nasz wyrób , bierzemy jakiś garnek / miskę . Wlewamy tam szklankę wrzątku
- wkładamy szynkowar na pół minuty do gorącej wody
- wyjmujemy , obrazamy do góry nogami i wyciągamy szyneczkę :)

Uwagi :
- po co wykręcamy sprężynę po wyjęciu szyneczki z wrzątku ?  żeby mięso wchłonęło sok , który sprężyna wycisnęła , zostanie tylko warstwa tłuszczu na wierzchu ( co ładnie widać na zdjęciu u góry  :) 
- "szajba " - to inaczej to sitko co jest w maszynce do mielenia mięsa :) , gruba szajba oznacza te duże dziurki ( standardowo mieli się na średnich oczkach , te najmniejsze z kolei są do mielenia np. maku )
- jeśli ktoś ma termometr do mięsa w domu , to temperatura wewnątrz mięsa ma mieć 75 stopni  , tak +- 3 godziny to trwa


                         Mielonka  po wyjęciu


                      Porcjowanie szyneczki

Etykiety: , ,