piątek, 27 lutego 2015

Mielonka dla opornych



Potrzeba na około 2 kg szyneczki :

- szynkowar ( o pojemności 3 kg )
- 1.5kg surowego boczku
- 0.5 kg łopatki wieprzowej
- 5 ząbków czosnku
- płaska łyżka soli ( daje kamienną niejodowaną )
- płaska łyżka pieprzu ziołowego
- 2 łyżki majeranku
- maszynka do mięsa

Wykonanie :
- mięso ( boczek i łopatkę )pokroić w takie kawałki , żeby mieściły się do maszynki przy mieleniu :p
- czosnek obrać
- mielimy mięso na grubej "szajbie "
- co jakiś czas między jedną partią mięsa a drugą  wrzucamy do mielenia ząbek czosnku
- do zmielonej masy dodajemy  przyprawy
- mieszamy łapkami , mieszamy , mieszamy ..
- i jeszcze trochę mieszamy
- ma być mocno i dobrze wymieszane i żeby się robiła zwarta masa
- otwieramy szynkowar
- nakładamy masę mięsną , równo ręką dociskamy
- nakładamy dekiel i sprężynę
- zakręcamy szynkowar
- wkładamy na 24 godziny do lodówki ( ja wystawiam na balkon ;p )
- około 3 godziny przed  parzeniem wyciągamy szynkowar z lodówki i zostawiamy w kuchni , żeby nie był taki zimny i powoli łapał temperaturę otoczenia
- w dużym garnku nalewamy wodę i zagotowujemy
- wkładamy szynkowar do wrzątku
- ustawiamy malutki gaz/płomień
- parzymy nasz wynalazek 3 godziny 
- wyciągamy szynkowar z wrzątku
- otwieramy pokrywkę i usuwamy sprężynę
- zamykamy pokrywkę i  studzimy
- po wystudzeniu na 12 godzin wkładamy do lodówki
- ( ja robię tak, że parzę szynkę rano i  gorący szynkowar wystawiam na balkon i tam stoi do rana nastepnego dnia )
- otwieramy wieko , nożem na około objeżdżamy nasz wyrób , bierzemy jakiś garnek / miskę . Wlewamy tam szklankę wrzątku
- wkładamy szynkowar na pół minuty do gorącej wody
- wyjmujemy , obrazamy do góry nogami i wyciągamy szyneczkę :)

Uwagi :
- po co wykręcamy sprężynę po wyjęciu szyneczki z wrzątku ?  żeby mięso wchłonęło sok , który sprężyna wycisnęła , zostanie tylko warstwa tłuszczu na wierzchu ( co ładnie widać na zdjęciu u góry  :) 
- "szajba " - to inaczej to sitko co jest w maszynce do mielenia mięsa :) , gruba szajba oznacza te duże dziurki ( standardowo mieli się na średnich oczkach , te najmniejsze z kolei są do mielenia np. maku )
- jeśli ktoś ma termometr do mięsa w domu , to temperatura wewnątrz mięsa ma mieć 75 stopni  , tak +- 3 godziny to trwa


                         Mielonka  po wyjęciu


                      Porcjowanie szyneczki

7 komentarzy:

  1. Pawle, jaki szynkowar lepiej się sprawdza 3kg czy 1,5kg? Czy szynkowar należy wypełnić mięsem najwyżej do 3/4 wysokości czyli 1,5 kilogramowy to max 1kg mięsa, a 3 kilogramowy to 2-2,5kg mięsa?
    Czy planujesz w najbliższym czasie jeszcze jakieś przepisy na super mięska z niego?, bo chyba się skuszę i zakupię, a w sieci większość przepisów zawiera peklosól, a przecież po to się robi mięsko w szynkowarze, żeby właśnie peklosoli uniknąć.

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem tak , na dwie osoby szynkowar 3kg jest trochę duży , połowę wyrobu mrożę .
    Kolega ma trójkę dzieci i na pięcioosobową rodzinę 3kg szynkowar jest w sam raz .
    Ja mam na 3 kg wsad , ale ładuje w niego 2-2.5kg mięsa i jest ok , jak bym włożył 3 kg to nie wiem czy dałbym radę go zamknąć .
    Podsumowując , na dwie osoby ( a jedną to już na pewno ) szynkowar na 1.5 kg wystarczy . Lepiej robić częściej i nie mrozić .
    Ja co chwilę coś robię w szynkowarze :) mogę częściej wrzucać co robię , nie sądziłem że kogoś to będzie interesować :)
    Pozdrawiam
    Paweł

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za odpowiedź. Pomimo, iż mam do wykarmienia praktycznie cztery dorosłe osoby(moje prawie dorosłe dzieci zjadają więcej od rodziców ;)) to zdecyduję się na mniejszy, bo faktycznie tak jak piszesz, lepiej zrobić mięsko częściej, a poza tym młodzież jak to młodzież czasami wybrzydza(nie chcą zupełnie jeść mięs pieczonych mam na myśli takie do kanapek - niestety są chlebożerni). Czekam zatem na inne przepisy z szynkowaru, wrzucaj na bloga wszystko co w nim robisz :)

    pozdrawiam
    jagoda

    OdpowiedzUsuń
  4. Mielonka się robi :)
    Mój szynkowar jest z takim "wyjmowakiem" :P i nie ma problemu żeby później z niego coś wyjąć tylko się podnosi do góry i szynka sama wychodzi, jak ktoś jeszcze nie ma to polecam.
    Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "wyjmowak" fajna sprawa , jednak ja uznałem , że sobie poradzę bez tego udogodnienia :) , poza tym szkoda mi było płacić więcej za wygodę :p

      Usuń
  5. Kupiłam szynkowar i mam zamiar po raz pierwszy coś w nim zrobić przez najbliższy weekend. Do mojego szynkowaru są dołączone woreczki na mięso. Nic o nich nie piszecie. Używać tych woreczków, czy wkładać mięso bezpośrednio do szynkowaru? Pozdrawiam. Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. woreczki fajna sprawa, łatwiej się wyjmuje produkt i nic się nie rozleje po stole podczas wyjmowania. Mi żal kasy na worki było.
      Jak dostałaś to używaj :)
      Po prostu wkładasz mięso w worek i do szynkowaru

      Usuń