Zupa cebulowa





Potrzeba na 4-5 porcji :
- 1 litr rosołu - przepis TU
- 5 cebul
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki (tej od herbaty) kurkumy
- sól , pieprz 
- 1/2 szklanki białego wina ( wytrawne lub półwytrawne )

Wykonanie :
- cebule obrać , pokroić jak kto chce/umie
- w garnku rozgrzać masło
- dorzucić cebulę do garnka
- zasmażać około 3 minut ( zamieszać ze dwa razy )
- wlać wino
- dusić 3 minuty 
- dodać kurkumę
- zalać rosołem
- gotować 10 minut
- spróbować , doprawić
- gotowe :D

Uwagi :
- cebuli może być więcej , lub mniej , zależy kto jak lubi
- można dodać ze dwie małe ugotowane pyry i całość zmiksować blenderem - będzie krem cebulowy 
- jeśli nie lubisz kurkumy to jej nie dawaj :p. Ja dodaje, ona daje żółty kolor
- jak nie macie wina , to zrobicie bez , też wyjdzie , wino daje lepszy posmak . Alkoholu się nie bójcie , odparuje cały , ta zupa nie ma % :) 

Etykiety: