wtorek, 20 stycznia 2015

Zupa cebulowa





Potrzeba na 4-5 porcji :
- 1 litr rosołu - przepis TU
- 5 cebul
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki (tej od herbaty) kurkumy
- sól , pieprz 
- 1/2 szklanki białego wina ( wytrawne lub półwytrawne )

Wykonanie :
- cebule obrać , pokroić jak kto chce/umie
- w garnku rozgrzać masło
- dorzucić cebulę do garnka
- zasmażać około 3 minut ( zamieszać ze dwa razy )
- wlać wino
- dusić 3 minuty 
- dodać kurkumę
- zalać rosołem
- gotować 10 minut
- spróbować , doprawić
- gotowe :D

Uwagi :
- cebuli może być więcej , lub mniej , zależy kto jak lubi
- można dodać ze dwie małe ugotowane pyry i całość zmiksować blenderem - będzie krem cebulowy 
- jeśli nie lubisz kurkumy to jej nie dawaj :p. Ja dodaje, ona daje żółty kolor
- jak nie macie wina , to zrobicie bez , też wyjdzie , wino daje lepszy posmak . Alkoholu się nie bójcie , odparuje cały , ta zupa nie ma % :) 

3 komentarze:

  1. właśnie na coś takiego miałam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem tak - zupa wyszła genialna. Nigdzie w knajpie lepszej cebulowej nie jadłem. Rosół nie był z Waszego przepisu tylko w/g zaleceń mamy. Wkładka mięsna - pręga, ligawa, skrzydełka kurczacze, łata. Do tego Standardowo warzywa [por, seler, marchew, pietruszka] i przyprawy - ziele, pieprz, sól, liście i duuuużo lubczyku. Baza wychodzi tłustawa i bardzo pożywna. W połączeniu z cebulą w winie na serio daje sił na cały dzień. Na dodatek straszliwie rozgrzewa.
    Gdyby nie paleo możnaby się pokusić o zapieczenie razem z pieczywem i żółtym serem w piekarniku. To dopiero combos!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rosół robisz zaiste kozacki :)
      Nasz rosół opiera się na tym , że ludzie nie wiedzą co zrobić z kośćmi kaczki/kurczaka itd.
      Kup sobie gęś i zrób rosół na korpusie , skrzydłach i szyi .... też będziesz miał takie kombo , że samą zupą się najesz :]
      Pozdrawiam
      Paweł

      Usuń