piątek, 9 stycznia 2015

Tatar z dorsza




Kto powiedział , że tatar musi być z wołowiny lub ewentualnie z tuńczyka ? Tatar może być z
różnych rodzajów surowego mięsa , w tym ryb . Dziś tatar z dorsza dla opornych .Jeśli surowe rzeczy nie przemawiają do Ciebie , to to danie powinno Ci podejść ( Asi dziś smakowało , a ona surowych rzeczy to tak nie bardzo chce jeść :) )  . Traktowanie mięsa kwasem ( cytryna/limonka/ocet ) to inaczej gotowanie na zimno . Kwas częściowo ścina białko i nasz żołądek ma łatwiej z trawieniem go . Jeśli i taka lekko ścięta ryba jest zbyt surowa , to zapraw sobie rybę w cytrusach wieczorem , na śniadanie będzie już prawie jak ugotowana :)  i z takiej zrób tatarek


Potrzeba na dwie  porcję :
- 0,2 kg filet z  surowego dorsza
- 1 cytryna
- 1 limonka
- 1 mniejsza czerwona cebula
- 1 średni ogórek kiszony
- ząbek czosnku 
- łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
- sól , pieprz
- jak ktoś może/chce to dwa jajka

Wykonanie :
- z ryby należy zdjąć skórę
- można ją odcinać po kawałku , albo nożykiem odcinać kawałki mięsa od skóry albo ]
- położyć filet na desce skórą w dół , ostrym cienkim nożem naciąć delikatnie między skórą a mięsem i prowadząc nóż poziomo na desce , posuwać/slizgać nożem  po skórze , aż dojedzie się do końca filetu
- skórę wyrzucam do śmieci
- mięso kroję w małe kawałki ( wielkości  1/2 pendriva :p ) i wkładam do miseczki
- przekrawam cytrusy na połowy 
- wyciskam sok z  cytryny i limonki przez sitko na rybę
- mieszam , przykrywam talerzykiem i odstawiam na 15 minut
- w tym czasie obieram czosnek i  cebulę i kroję w drobną kostkę
- ogórka kroję w drobną kostkę
- koperek lub pietruszkę kroję jak najdrobniej
- pokrojone składniki wrzucam do pustej miski
- biorę inna miskę , kładę na niej sitko , na sitko przekłam rybę z sokiem
- potrząsam z dwa razy sitkiem i przekładam mięso ryby na deskę
- kroję rybę jak najdrobniej w kostkę , po czym to co już  mam pokrojone , kroję jeszcze raz jak najdrobniej w kostkę
- pokrojoną rybę dodaję do miski z resztą pokrojonych składników
- dodaję sól i pieprz
- próbuję czy jest dość kwaśne , w razie czego dodaję łyżkę tego soku w którym marynowała się ryba
- nakładam na talerz , ja zrobiłem łódeczkę z papryki , udekorowałem porem i pomidorami
- jeśli ktoś może jeść jajka to dodaje sobie żółtko na swoją porcję 

Uwagi :
- na każdym etapie starać się wyjmować ości które wyczujecie pod palcami , ja używam pensety do tego
- jak nie masz limonki , użyj 2 cytryn
- jeśli cytrusy mają dużo soku to nie trzeba całych wyciskać , wyciskasz każdą połówkę i widzisz na bieżąco ile tego soku masz , to nie ma być zupa :p

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz