sobota, 3 stycznia 2015

Pulpety z sarny w sosie warzywnym z cukinią i kalarepą




Jeśli macie jakieś kawałki sarniny , czy innej dziczyzny i nie bardzo wiecie co z tym zrobić, bo za bardzo jest poprzerastane błonami , albo te ładniejsze kawałki już wycięliście np. na tatar i zostało wam " nieciekawe mięso " , to możecie zrobić takie pulpeciki :)

Na 3-4 porcje potrzeba :
- 0.5kg sarniny
- 2 jajka 
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1/4 selera 
- 1 pietruszka
- 2 kalarepy
- 1 duża cukinia , lub 2 średnie
- kilka łyżek masła klarowanego , lub smalcu
- sól, pieprz
- rozmaryn
- maszynka do mielenia mięsa

Wykonanie :
Pulpety w sosie warzywnym :
- obie  cebulę obrać i  jedną z nich spróbować pokroić w kostkę
- na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu
- cebulę - kostkę przesmażyć chwilę, żeby się lekko zarumieniła
- przełożyć do miski do której będziecie mielić mięso
- mięso pokroić w mniejsze kawałki , żeby maszynka łatwiej mieliła i się silnik nie grzał
- po kolei wrzucamy kawałki mięsa do maszynki i mielimy , na standardowym średnim sitku
- wybijamy ze skorupki dwa jajka i dodajemy do miski z mięsem i cebulą
- dodajemy dwie szczypty rozmarynu
- dodajemy sól i pieprz
- mieszamy rękami przez minimum 2 minuty
- próbujemy ( jak się brzydzisz surowego mięsa , to spróbuj czy jest dość słone i pieprzne i wypluj do śmieci)
- jeśli jest mało doprawione to dodajemy jeszcze trochę przypraw i mieszamy jeszcze z pół minuty
- formujemy w rękach kuleczki wielkości piłeczki do ping- ponga i odkładamy na jakiś talerz
- bierzemy garnek +- 3 litrowy
-  nalewamy do niego wody trochę powyżej połowy
- obieramy marchewkę,seler  i pietruszkę
- przekrawamy warzywa na pół i wrzucamy do garnka
 - dodajemy łyżeczkę soli i  gotujemy 10 minut
- do wrzącego wywaru wrzucamy kuleczki mięsne
- gotujemy 10 - 15 minut  (po prostu wyjmij jedną , przekrój i zobacz czy nie jest jeszcze surowa w środku)
- cebulę która nam została kroimy jak kto chce kostka/piórka/półksiężyce/krążki
- w garnku (minimum 2 litrowym ) rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę 3 minuty
- ziemniaka obieramy , płuczemy i kroimy w małą kostkę
- dorzucamy pokrojonego ziemniaka do cebuli i zasmażamy 2 minuty
- łyżką cedzakową wyjmujemy kuleczki mięsne do jakiejś miski
- a warzywa wyjmujemy i dorzucamy do garnka z cebulą
- zasmażamy z minute 
- wlewamy 1/4 płynu do warzyw , a pozostałą część odkładamy chwilowo na bok
- zagotowujemy wywar z warzywami
- blenderem miksujemy warzywa i patrzymy jaką mamy gęstość , jak jest za gęsta papa , to dolewamy trochę wywaru pozostałego po gotowaniu pulpecików
- jak już mamy gęste jak sos , to dorzucamy ugotowane kuleczki mięsne
- próbujemy , w razie czego posolić , popieprzyć , dodać szczyptę rozmarynu 
- zagotowujemy i wyłączamy gaz
- na patelni rozgrzewamy

Cukinia i kalarepa : 
- warzywa umyć , obrać
- pokroić w plastry
- na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i po kolei smażyć krążki
- lekko posolić i popieprzyć

Uwagi :
 - cukinię i kalarepę rozłożyć na talerzu , wyłowić kilka pulpetów i polać sosem
- udekorowałem pomidorkami koktailowymi , gałązką oregano i rozmarynu 
- żeby łatwiej się formowały kuleczki zmocz dłonie , mięso nie będzie się kleić

1 komentarz:

  1. A czym mogę zastąpić jajko, dziecko jest alergików.i jajek nie moze

    OdpowiedzUsuń