sobota, 31 stycznia 2015

Przyprawy , zioła




Przyprawy , zioła .
Ostatnio ktoś mi powiedział , no dobra , pokazujesz zakupy ,  wszystko fajnie, ale nie napisałeś nic o przyprawach  jakich używasz . Zawsze jak podaję jakiś przepis to piszę jakie przyprawy dodaję . Jeśli ktoś by chciał sobie zrobić mały zapas , żeby później nie szukać po sklepach , to proszę , tak wygląda mój aktualny zapas . W sezonie wiosna-lato-jesień używam ziół które mam w doniczkach na balkonie . Zimą zostają te które ususzyłem , lub musiałem kupić gotowe. Tylko rozmaryn mam cały rok świeży, teraz stoi w pokoju na oknie  i nawet w grudniu pięknie na niebiesko puścił kwiatki :). Każdy kogo się zapytam jakie zna przyprawy wymieni : sól, pieprz , paprykę i może majeranek , dalej będzie ciężko :p .
Sól - używam głównie  kamienną niejodowaną , taką jaka idzie do kiszenia, oraz sól himalajską - do doprawiania mięsa , sosów, gdy robię  większe ilości w garnkach .
Pieprz - używam praktycznie tylko ziołowy , zwykły pieprz  używam naprawdę rzadko .

Dobra , na zdjęciu powyżej , od lewej strony na niższej półce znajdują się :
- kurkuma - daję do różnych sosów, do ryby , kurczaka
- kozieradka - dodaję do wszelkiego rodzaju leczo i dań " na winie " - czyli co się nawinie , idzie do gara
- żelatyna - wiadomo , do zagęszczania , np. musu do ciasta , lub do galarcików jarzynowych
- papryka wędzona - do gulaszów, sosów , mięsa
- ziele angielskie - zupy i sosy
- kmin rzymski - do wszelkich dań z kapustą
- cynamon - do deserów , do posypania kawy
- sól kamienna - zamiast soli spożywczej
- majeranek - mięsa , sosy , zupy
- sproszkowana trawa cytrynowa - do zup, sosów , ryb , wszystkiego gdzie używam do gotowania mleka kokosowego
- laski wanilii - do deserów i kawy
- trawa cytrynowa suszona w kawałkach - do pieczenia ryb w foli , zamiast cytryny - pięknie pachnie
- czosnek niedźwiedzi - to takie ziele ,nie jest ostre jak czosnek , daje aromat i  pachnie podobnie do czosnku , a nawet lepiej , genialna przyprawa do mięsa , sosu , zupy
- sól himalajska - do mięs, ryb , wszelkich kotletów . Używam jej do porcyjnych dań np. kawałek schabu + warzywa na patelni . Szkoda mi jej garściami sypać do rosołu .
- pieprz ziołowy - moja wielka miłość , łagodniejszy od czarnego pieprzu , dodający fajnego aromatu potrawą

Na górnej półce w słoikach  , dla dociekliwych napiszę :
- pestki dyni
- sezam
- słonecznik
- dwa słoiki orzechów włoskich
- słoik suszonych grzybów
- orzechy laskowe 
-zwykle ,  mamy jeszcze nerkowce , ale akurat Asia zjadła :p


- Estragon - daję do wszelkich warzyw smażonych na tłuszczu na śniadanie , pięknie pachną i smakują!
- imbir - jak mam do używam korzeń , a jak się skończy to proszek , do sosów , zup , genialnie łączy sięz trawą cytrynową , czarnuszką , wiesiołkiem
- liście laurowe - do zup i sosów
- cząber - do sałatek , sosów
- kolendra - do zup kremów - np. szparagowej , kalafiorowej
- owoce jałowca - do dziczyzny , marynat
- oregano - praktycznie zawsze daję razem z bazylią i tymiankiem , do wszystkiego co ma w składzie pomidory :p
- gałka muszkatułowa - do szpinaku , jarmużu

Uwagi :
Oprócz tego co mam w tej chwili  używam też innych przypraw , które mi się akurat skończyły jak :
- czarnuszka - do leczo wszelkiego rodzaju dodaję
- wiesiołek - też do leczo , oraz wszelkich dań cygańskich - jednogrankowych
- tymianek zwykły - głównie korzystam ze świeżego z balkonu , do zup , sosów
- bazylia - również wolę świeżą , do wszystkiego gdzie jest pomidor :P

4 komentarze:

  1. Tak z ciekawości czy te zioła z ostatniego zdjecia rożnych firm sa już wolne od glutenu? Nie chodzę po sklepach, zioła kupuje u zielarza bo jakiś czas temu był napis "moze zawierać śladowe ilości glutenu" i jako celiak już nie ryzykowałam testów na sobie;-) jestem ciekawa jak to jest dzis, jeśli to nie jest problem dla Ciebie:-)
    I zazdroszczę Twej małżonce, ze jej tak smacznie i urozmaicenie gotujesz:-) pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak , jak już w kilku miejscach pisałem , głównie bazuję na ziołach które sam wychoduję/zasieję . Teraz sezon zimowy to się wspieram trochę torebkami , bo te przyprawy co miałem pomrożone, lub posuszone , po prostu mi się kończą . Nie zwracam uwagi na to czy mają napisane że są bez glutenu , jakoś tego " że mogą zawierać śladowe ilości glutenu " się nie boimy :p , poza tym używam ich mało . Jeśli jednak do czegoś mam choćby najmniejszą wątpliwość , to Asi tego nie daję do jedzenia , jem sam
      Pozdrawiam
      Paweł

      Usuń
  2. Wielu z tych ziół i przypraw nie można niestety stosować w Hashimoto :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak , jak odpisałem komentarz wyżej , Asia nie je wszystkiego tego co ja :)
      Blog jest paleo , a nie o protokole autoimmunologicznym . Poza tym robimy go dla ludzi którzy całe życie żywili się chlebkiem ,naleśniczkami , pierożkami , kluseczkami , ciasteczkami . Jak takiej osobie mówię , że ma nie jeść zbóż i ni pić mleka , to wielkie oczy , że umrze z głodu , bo już nic innego do jedzenia nie ma ...
      Jest ... o tym jest ten blog :)
      A osoby które " są już bardziej w temacie " same wiedzą co dodatkowo należy robić , czego jeszcze należy unikać i jak bardzo trzeba na wszystko uważać :)
      Pozdrawiam serdecznie
      Paweł

      Usuń