Potrzeba dla jednej osoby :
Omlet :
- 3 jajka
- 50 ml ( tyle ile kieliszek od wódki ) mleka kokosowego ( przepis na mleko i mąkę TU )
- 3 łyżki mąki kokosowej
- sól, pieprz
Farsz :
- 50 ml mleka kokosowego
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 marchewki
- 1/2 pietruszki
- 1/4 pora
- 2 szczypty tymianku cytrynowego lub trawy cytrynowej , lub sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego
- pół wędzonej makreli
Wykonanie:
- makrelę obrać ze skóry i powybierać ości ( najlepiej palcami kawałek za kawałkiem sprawdzać czy nie czai się zdradziecko ość , która chciwie pragnie wbić się nam w gardło )
- obrane kawałeczki ryby odłożyć sobie do miseczki , umyć łapki i posprzątać na stole , żeby nigdzie się żadna ość nie zapodziała
- cebulę i czosnek obrać , pokroić jak kto umie
- marchew i pietruszkę obrać i pokroić np. w plastry
- por przeciąć wzdłuż na pół i pod bieżącą wodą wypłukać każdy liść z piasku
- następnie pokroić por w paseczki/półksiężyce
- na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego
- wrzucić cebulę , czosnek i por
- zasmażać 2 minuty
- dodać marchew i pietruszkę
- zasmażać 2 minuty
- wlać mleko kokosowe
- dodać sól, pieprz , tymianek cytrynowy ( lub kwaśny zamiennik )
- przykryć pokrywką
- ustawić średni, a nawet taki trochę słabszy ogień
- dusić 5 minut
- warzywa się teraz duszą , więc mamy czas zrobić omlet
Omlet :
- jajka wybić na głęboki talerz
- posolić , popieprzyć
- widelcem mocno mieszać , tak z minutę , a nawet dwie
- mieszając cały czas dolać mleko kokosowe
- dosypać mąki kokosowej
- rozmieszać dokładnie
- rozgrzać patelnię z płaską łyżką masła klarowanego
- na gorący tłuszcz wylać masę jajeczną
- zmniejszyć ogień , przykryć pokrywką , smażyć aż się zetnie omlet ( nie będzie nic na nim pływać/ruszać się )
- omlet przełożyć na talerz , na niego przełożyć duszone warzywka
- posypać wędzoną makrelą
Uwagi :
- dobre ...
- a nawet bardzo dobre jedzonko :p
- jeśli ktoś ma już poszykowane ugotowane warzywka w lodówce , to ma już pół roboty za sobą , wtsraczy je wrzucić do podsmażonych warzyw cebulowych
- makrele od razu obierzcie całą , za jednym zamachem/bałaganem będziecie mieli uszykowaną od razu do zjedzenia rybę Etykiety: Śniadanie/Kolacja