Schab ze śliwką i morelami



Potrzeba :



1 kg schabu ( może być trochę więcej )
1 paczuszka 25dkg suszonych moreli
1 paczuszka 25dkg suszonych śliwek
4 łyżki majeranku
4 ząbki czosnku
4 łyżki tłuszczu
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
folia aluminiowa

- nagrzać piekarnik do 180 stopni
- ostrym  narzędziem ( na przykład stalką do ostrzenia noży , ale tez może być drewniana łyżka z okrągłym trzonkiem  ) zrobić na  na długość  dwie dziury obok siebie ( tak jakbyście oczy chcieli zrobić :p )
- potem wsadzić najdłuższe palce obu rak do jednej dziurki  i przepchnąć tak żeby się palcami w mięsie stykać , starać się poszerzyć dziurki , ale delikatnie , żeby nie rozerwać mięsa . Z drugą dziurką zrobić to samo
- w jedna dziurkę upychać palcem śliwki
-w druga dziurkę upychać palcem morele
- nafaszerowany owocami schab natrzeć 2 łyżkami tłuszczu
- czosnek obrać , drobno posiekać , lub wycisnąć przez praskę do czosnku i posypać po schabie
- posypać sola , pieprzem
- obsypać majerankiem
- wziąć  schab w obie ręce i dłońmi dokładnie przejechać/pogłaskać po mięsie żeby przyprawy równo się rozprowadziły
- rozgrzać patelnie z 2 łyżkami  tłuszczu
- położyć schab , obsmażać z każdej strony po 2 minuty
- jak się  ładnie kolor zrobi brązowawy to odstawić na chwilę - jakieś 5 minut na talerz
- rozłożyć folie aluminiowa , dwa płaty , maja być o szerokość dłoni dłuższe z każdej strony  niż schab 
- zawinąć mięso w folie , wystające boki foli skręcić jak cukierka
- położyć na blaszce/naczyniu zaroodpornym
- piec w piekarniku w myśl zasady - jeden kg mięsa = jedna godzina w piecu
- po upłynięciu godziny wyłączyć piekarnik ale mięso zostawić w środku , nie wyciągać , niech tam leży aż piekarnik ostygnie

uwagi :
- pieczeń będzie smaczniejsza jeśli mięso przygotuje się kilka godzin wcześniej , albo wieczorem , a upiecze rano , ale jak nie ma czasu to taka tez będzie smakowita
-tak zrobione mięso można jeść na śniadanie zamiast chemicznych "szynek" z tesco/biedronki/czy innego marketu
- można oczywiście jako pieczeń zrobić / zjeść na obiadek

Etykiety: , ,