Makowiec



Potrzeba na blaszkę średniej wielkości od ciasta :


- maszynka do mięsa !
- mikser do ubijania piany !
- 0,2 kg maku
- 0,2 kg masła klarowanego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pol paczki wiórków kokosowych
- pol laski wanilii lub pol aromatu waniliowego spirytusowego
- 3 twarde kwaśne jabłka
- pol szklanki rodzynek
- pol szklanki suszonych śliwek
- 1/4 szklanki orzechów włoskich
- 1/4 orzechów laskowych
- łyżka skorki pomarańczowej

Wykonanie :
- wieczorem wsypać mak do garnka , zalać dwoma litrami wrzątku i zostawić tak na noc
- rano przecedzić mak przez bardzo geste sito , lub przez gazę i zostawić tak na 2-3 godziny jeśli jest na sitku , albo ręcznie od razu wycisnąć jak jest na gazie
- wyjąć masło klarowane z lodówki
- rodzynki i śliwki włożyć do jakiegoś małego garnka , zalać wrzątkiem , przykryć pokrywką  na dwie minuty , potem odcedzić owoce na sitku (ja  wodę wylewam  )
- włączyć piekarnik i nastawić na 180 stopni
- odcedzony , w miarę suchy mak mielimy w maszynce do mięsa ( najlepiej na sitku do maku, takie baaaardzo drobne oczka  ma , ale jak nie ma to może być to sitko od mięsa ) mielimy mak  DWA  razy
- do dużej miski włożyć masło klarowane ( musi być miękkie ale nie płynne/półpłynne )
- jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych "oczkach " do jakiejś pustej miski
- jajka wybić tak żeby oddzielić żółtko od białka
- żółtka dodajemy do masła , a białka osobno do jakiejś miski
- jeśli mamy laskę waniliowa to przeciąć ja w poprzek  na dwie połówki , a potem jedna z nich przeciąć wzdłuż i delikatnie wybrać czubkiem nożyka te czarne kropeczki ze środka ( to jest ten smak waniliowy ) . A jak nie mamy laski waniliowej to wlać pol olejku do miski z masłem i żółtkami
- masło z żółtkami  zmiksować mikserem aż się ładnie połączy i będzie miało jednolita konsystencje , jak majonez
- do masy masłowej dodać mak , miksować mikserem aż będzie ładnie i równo połączone
- wyłączyć mikser , umyć jego "łapki"
- do masy makowej dorzucić orzechy , suszone owoce , skórkę pomarańczową  i łyżką dobrze wymieszać
- do masy makowo - orzechowo -  owocowej dodać starte jabłka i 4 łyżeczki wiórków kokosowych   i delikatnie wymieszać
- złożyć mikser i ubić białka jajek na sztywna piane
- mikser wyłączyć , pianę przełożyć do masy makowej i  DELIKATNIE  wymieszać
- blaszkę do ciasta wysmarować wewnątrz  łyżką klarowanego masła , tak żeby każdy centymetr był w środku posmarowany  i posypać dwoma łyżkami wiórków kokosowych i równomiernie potrząsać/ przechylać blaszkę pod różnymi kątami  żeby wiórki obkleiły się wszędzie równo
- na blaszkę wylewamy/wgarniamy łyżką   ciasto makowe
- lekko z góry wygładzamy łyżką  żeby było mniej więcej równe
- wkładamy do piekarnika na 1 godzinę

Uwagi :
- można dodać jakie się chce bakalie
- jeśli już ktoś koniecznie musi mieć cukier/słodkie to można dać łyżkę Stewii w proszku ( albo z 10 świeżych liści posiekanych )
- można oblać czekoladą , ja użyłem gorzkiej 75 % , którą rozpuściłem  w pół szklanki mleka kokosowego i dałem do czekolady trochę wanilii

Etykiety: ,