Pieczeń z serca dana :)


Potrzeba :

- 1 serce wołowe
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 1/4 selera
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe , 5 kulek ziela angielskiego
- sól, pieprz
- łyżka tłuszczu smalcu/masła 


wykonanie :
- włączyć piekarnik i ustawić na 200 stopni 
- marchew, seler, pietruszkę obrać , pokroić w plastry
- cebulę obrać i pokroić jak kto umie 
- serce umyć
- ponacinać skórę w kratkę , tak jak na zdjęciu ( ale bardzo płytkie nacięcia , tyle , żeby tylko lekko naciąć)
- posolić i popieprzyć
- położyć w brytfannie lub w  naczyniu żaroodpornym
- piec 20 minut
- w tym czasie na patelni rozgrzać tłuszcz
- dorzucić wszystkie pokrojone warzywa
- smażyć około 5 minut
- do przesmażonych warzyw dodać koncentrat pomidorowy , smażyć jeszcze z 3 minuty , ale mieszać , bo się będzie przypalać
- wyjąć serce w piekarnika
- obłożyć warzywami z koncentratem , wlać litr wody , przykryć pokrywka
- włożyć znów do piekarnika
- zmniejszyć temperaturę do 160 stopni
- piec półtorej godziny
- tak po 45 minutach otworzyć piekarnik , wyjąc brytfanne i obrócić serce na drugą stronę , jeśli dużo wody odparowało , to uzupełnić wodę 

Uwagi :
- z serca na pieczeń nic nie odcinam , żadnych błon, ani tłuszczu , po prosty nacinam te miejsca
- po upieczeniu odkrójcie sobie kawałek i spróbujcie , czy jeszcze nie jest twarde , jeśli uznacie że tak , to jeszcze z 20 minut niech się piecze
- my jedliśmy taką pieczeń z zasmażanymi na smalcu  buraczkami

Etykiety: