Krem z kasztanów



Potrzeba na 2-3 porcje :

pół litra rosołu
12 kasztanów jadalnych
kawałek pora , tak z 10 cm tej bielszej części
1 łyżka tłuszczu
blender kielichowy lub ręczny
kilka plastrów/krążków czerwonej cebuli

- por przeciąć wzdłuż i umyć , żeby nie było piasku między liśćmi 
- z kasztanami jest trochę zabawy - trzeba je naciąć nożem na X i gotować 15 min w wodzie , potem  wrzucić na 3 minuty do zimnej wody , obrać łupinę , a potem skórkę z kasztana , potem kasztany pokroić w kawałki
- w garnku rozgrzać tłuszcz i wrzucić por pokrojony  byle jak , smażyć 2 minuty
-  dorzucić kasztany , smażyć 3 minuty
- wlać rosół , przykryć pokrywką , gotować 15 minut
- zmiksować w blenderze kielichowym lub ręcznym
- wlać zupę do talerza i posypać prażonymi migdałami i dać 2-3 krążki cebuli czerwonej

Uwagi :
jeśli zupa wydaje się komuś  za słodka ,można trochę cytryny sobie wycisnąć

Etykiety: