Potrzeba na dwie porcje :
- 1 gruszka
- 1 jabłko
- 1 kiwi
- 1 śliwka
- 2 płaskie łyżki masła klarowanego
- patelnia grillowa , lub zwykła duża
Wykonanie :
- owoce umyć
- pokroić w plastry ( kiwi najpierw obrać :p )
- rozgrzać patelnię z łyżką masła
- na gorącą patelnię kłaść plastry owoców , smażyć po 3-5 min z każdej strony ( tak żeby sie lekko zrumieniły , ale nie zaczęły palić )
- przełożyć na talerz i operację powtórzyć z pozostała częścią owoców
Uwagi :
- jaką patelnię użyjecie nie ma znaczenia , na grillowej owoce ładne prążki będą miały po prostu :)
- miałem kilka pomysłów na ten deser , chciałem zrobić sos z pomarańczy , myślałem żeby jakiś sorbet dodać , albo posypać migdałami ... ale jak spróbowałem gruszkę i przegryzłem jabłuszkiem , to uznałem ,że nie będę tego smaku niczym zasłaniał , bo samo w sobie jest MNIAM MNIAM
- te kwiatki to miechunka , inaczej physalis , smakują jak skrzyżowanie jabłka z agrestem , je się te kulki , do dostania bez problemu w marketach , nawet w Biedronce sprzedawali za kilka złoty pudełko Etykiety: Deserki