Grillowane/smażone na maśle owoce



Potrzeba na dwie porcje :

- 1 gruszka
- 1 jabłko
- 1 kiwi
- 1 śliwka
- 2 płaskie łyżki masła klarowanego
- patelnia grillowa , lub zwykła duża

Wykonanie :
- owoce umyć
- pokroić w plastry ( kiwi najpierw obrać :p ) 
- rozgrzać patelnię z łyżką masła
- na gorącą patelnię kłaść plastry owoców , smażyć po 3-5 min z każdej strony ( tak żeby sie lekko zrumieniły , ale nie zaczęły palić )
- przełożyć na talerz i operację powtórzyć z pozostała częścią  owoców

Uwagi :
- jaką patelnię użyjecie nie ma znaczenia , na grillowej owoce ładne prążki będą miały po prostu :) 
- miałem kilka pomysłów  na ten deser , chciałem zrobić sos z pomarańczy , myślałem żeby jakiś sorbet dodać , albo posypać migdałami ... ale jak spróbowałem gruszkę i przegryzłem jabłuszkiem , to uznałem ,że nie będę  tego smaku niczym zasłaniał , bo samo w sobie jest MNIAM MNIAM
- te kwiatki to miechunka   , inaczej physalis , smakują jak skrzyżowanie jabłka z agrestem  , je się  te kulki , do dostania bez problemu w marketach , nawet w Biedronce sprzedawali za kilka złoty pudełko

Etykiety: