Duszone kacze nóżki z zimowymi szparagami i buraczkami



Potrzeba na 4 porcje :

- 4 nogi z kaczki
- 2 cebule
- główka czosnku
- 2 łyżki majeranku
- sól, pieprz
-brytfanna , piekarnik 

- 0.5 kg skorzonery
- kilka pieczonych buraków  ( przepis TU )

Wykonanie :
- cebulę i czosnek obrać , pokroić na ćwiartki 
- nogi położyć na stole ( kacze , a nie swoje :p ) i ponacinać skórę w paski lub kostkę , tak jak widać na zdjęciu
- rozgrzać suchą brytfannę
- położyć nogi skórą w dół
- smażyć na średnim ogniu  8- 10 minut , obrócić
- włączyć piekarnik na 180 stopni 
- smażyć kolejne 8- 10 min 
- zebrać trochę tłuszczu
-  dodać cebulę z czosnkiem
- dodać sól, pieprz i majeranek
- zamieszać , wlać  pół litra wody
- przykryć pokrywką
- włożyć do piekarnika na godzinę

W  tym czasie można sobie uszykować dodatki , czyli warzywka :)
- do garnka wlać wodę, dodać  trochę soli i i zagotować
- skorzonerę umyć , obrać , znowu umyć , przekroić na pół, jak jest duża to na 3 części
- wrzucić do wrzątku , gotować 8- 10 min ( ja wolę krócej , żeby była twardawa )
- wyjąć  na talerz 
- buraki obrać i pokroić jak kto umie ( kółka, kwadraty , trójkąty :p )
-  na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu uzyskanego z nóg
- usmażyć skorzonerę ( chwilę , tak tylko żeby ciepła była ) , przełożyć na talerz
- na tej samej patelni  dodać trochę tłuszczu ( jeśli jeszcze jest trochę na patelni , to nie  trzeba )
- przesmażyć chwilę buraczki

ułożyć wszystko na talerzu i wcinać :)

Uwagi :
- ja ten tłuszcz który się wytapia zbieram nabierką do słoiczka i później używam do smażenia  warzyw 
- skorzonerę  na patelni doprawiam solą i pieprzem , a do buraczków daję dodatkowo  łyżkę octu jabłkowego

Etykiety: