Wątróbka drobiowa duszona z gruszkami i porem



Dzień dobry bardzo ! 
Słonko od rana grzeje przez szybki w domu , chce się żyć Emotikon smile 
Dziś miałem ochotę na wątróbkę , zawsze robię ją tak samo , czyli z jabłkami i na żubrówce . Dziś jednak uśmiechały się do mnie gruszki . Dostałem też od sąsiadki świeży por prosto z ogródka , postanowiłem więc zgrać te 3 składniki razem . Smażyłem to myśląc o naszym majstrze - Leonie, co nam remonty w domu robi . Kiedyś jak mu Asia powiedziała jakie kolory chce w sypialni i gdzie ma być jaki pasek itd. on malując te ściany mówił sam do siebie " sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie " . Ja już zjadłem i wiem co mi wyszło i powiem Wam , że warto te trzy składniki zaprosić do tańca na patelni Emotikon smile 


Potrzeba na jedną porcję :
- 200g wątróbki drobiowej
- 1/3 pora , tej bielszej części
- 1 gruszka 
- łyżka majeranku
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego

Wykonanie :
- rozgrzać na patelni masło
- delikatnie położyć wątróbkę
- szybko przykryć , zanim zaczną się fajerwerki
- por przekroić na pół, wypłukać pod bieżącą  wodą z piasku , pokroić  drobno
- gruszki przeciąć na pół , wydłubać gniazdo nasienne z pestkami , wyrzucić ogonek , pokroić w kostkę
- gdy na patelni zakończy się już "sylwester" , ponieść pokrywkę
-  poprzewracać wątróbkę na drugą stronę
- dodać pokrojony por i gruszki
- smażyć około 5 minut
- wlać na patelnie 1/4 szklani wody , posolić , popieprzyć , dodać majeranek
- przykryć i dusić z 5 -8 minut

Uwagi :
- do tego danie genialnie pasuje smalec z gęsi ( można kupić w sklepach eko, albo robiąc gęś zebrać tłuszcz do słoika i trzymać w lodówce )
- smak dania wychodzi lekko słodkawy od gruszek z porem , pasuje do tego kiszony ogórek , lub kapusta kiszona , żeby "złamać " tę słodycz ( chociaż mi bardzo smakowało takie i niczym nie zagryzałem :] )

Etykiety: