Tatar wołowy



Potrzeba na jedną porcję :
- 90 gram wołowiny (polędwica, rostbef , ligawa , zrazówka )
- pół cebuli
- jeden ogórek kiszony
- łyżka kaparów
- jedno jajko
- sól, pieprz

Wykonanie :
- mięso zmielić w maszynce do mięsa
- dodać sól i pieprz , wymieszać
- cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę
- ogórka pokroić w drobna kostkę
- oddzielić żółtko od białka ( białko można później dodać do jajecznicy, mielonego itd. )

Uwagi :
- najlepiej zrobić tatar z polędwicy , ale że jest droga to można użyć rostbefu , lub ligawy , lub bardzo ładnej zrazówki ( co prawda tatar można zrobić z wszystkiego i z konia i z dorsza , pstrąga, łososia , jelenia itd., ale w tym przypadku robimy tatar wołowy  )
- mięso MUSI  być bardzo świeże , zrobić tatar  i od razu zjeść , nie zostawiać na później
- niektórzy dają do tatara sardynki , mi ryba z mięsem nie pasuje (poza tym nie lubię ryb :p )

Etykiety: