Masło słonecznikowe



Porcja - słoik po dżemie
Potrzeba :
- 250g nasion słonecznika
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 szczypty soli ( jak duże i grube łapy, jak moje  , to jedna szczypta )
- blender ręczny MINIMUM  450 W ( słabszy się spali )

Wykonanie :
- wziąć patelnię ,
- wysypać na nią słonecznik ,
-włączyć gaz  i prażyć, aż się zacznie robić złoty kolor , lekko pęcznieć i ładnie pachnieć,
-mieszać co chwilę , żeby równo się prażył
- ogień taki średni , jak zaczną się robić czarne , to znaczy że już lekko za długo :p
- Gorące nasiona wsypać do metalowego garnka/kubka
- wlać olej i posypać solą
- miksować blenderem około 5 minut , lub do momentu aż blender będzie gorący
- najpierw się taki proszek będzie robił , później zacznie lekko gęstnieć , potem zacznie się robić masłowate :) jak będzie gęste, mokre/tłuste to już gotowe

Uwagi :
- z czym to jeść ? a z czym kto chce :p mi najlepiej smakuje łyżką prosto ze słoika do ust :p
- nie wiem jaką to ma trwałość, bo szybko zjadamy takie rzeczy :p myślę ze tydzień w lodówce lekko wytrzyma
- jeśli jednak będzie w lodówce to się zrobi twarde , jeśli wiecie że zjecie to w 3 dni , to nie chowajcie do lodówki

Etykiety: