Potrzeba na jedna porcje:
- 7 krewetek "black tiger " - najlepiej mrożone surowe, obrane
- 1/4 cytryny
- kilka listków salaty ( jaka kto lubi, taka da )
- 6 pomidorków koktailowych
- 2 rzodkiewki
- 2 ząbki obranego i pokrojonego czosnku
- 1/2 avokado
- szczypta rozmarynu
- sol , pieprz
- 4 łyżki sosu winaigrette
- 2 łyżki masła klarowanego
- 50 ml białego wina
- ułożyć sałatę na talerzu , polać sosem winaigrette
- rzodkiewkę pokroić w plastry i położyć na sałacie
- pomidorki przekroić na pół i ułożyć na sałacie
- krewetki wyjąć z zamrażarki ,włożyć do jakiejś miseczki , zalać ciepłą wodą , poczekać kilka minut , odsączyć z wody na sitku
- rozgrzać masło na patelni , wrzucić krewetki , smażyć 2 minuty , obrócić na drugą stronę, dodać obrany i pokrojony czosnek , smażyć minute, zdjąć patelnie z ognia , podlać winem, postawić znowu na ogień , posolić, popieprzyć , wycisnąć cytrynę , dusić 5 minut
- krewetki położyć na salacie i polać tym sosem który się zrobił na patelni
uwagi :
- jeśli nie będzie nigdzie surowych krewetek , to weźcie mrożone ugotowane( są różowe i ładne , surowe krewetki są szare i brzydkie ) , je wystarczy smażyć minutę z jednej , minutę z drugiej , podlać winem, przyprawić , zagotować i gotowe
Etykiety: Obiad