Gulasz z indyka z puree z selera i gruszki



potrzeba na 3-4  porcje :

1/2 kg mięso gulaszowe z indyka (ewentualnie  można użyć wieprzowego )
2 cebule
1 marchewka
1 pietruszka
1  seler duży  lub półtora mniejszych
2 gruszki
sałata lodowa
1 puszka pomidorów w puszce ( wielkości szklanki )
4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
3 kiszone ogórki średniej wielkości
blender ręczny lub praska do ziemniaków puree

- rozgrzać w garnku tłuszcz
- mięso pokroić w kawałki 1.5 cm  na 1.5 cm i wrzucić do garnka , smażyć 10 min , mieszać co jakiś czas
- marchewkę, cebule, czosnek   , pietruszkę , 1/3 selera   obrać , pokroić w kostkę i dorzucić do garnka , smażyć przez 5 minut
-ogórki kiszone pokroić w kostkę i dorzucić do garnka, jeśli mamy wodę od ogórków , to pół szklanki można wlać do garnka
- dodać pomidory z puszki ,  wrzucić 3 liście laurowe i 6 kulek ziela angielskiego ,przykryć pokrywką i dusić 15 minut
- jak jest za gęste i się przypala to wlać trochę wody
- doprawić sola i pieprzem
- spróbować ( jak mięso jest jeszcze twarde to gotować tak długo aż będzie mięciutkie ) , pomieszać


- pozostały seler obrać , pokroić byle jak i wrzucić do osobnego garnka , zalać gorącą wodą , osolić
- gruszki  pokroić na 4 części , ogonki i pestki wywalić , dodać do garnka z selerem , przykryć
- gotować aż seler  będzie miękki ( około 20 minut )
- odlać wodę ( najlepiej na sito żeby nam seler i gruszka nie uciekły )
- zmiksować blenderem ręcznym , lub jak go nie ma to praska do ziemniaków puree  się pomęczyć
- sprobować , dodać soli jeśli jest za mało


puree selerowe z boku położyć na talerz , z drugiej strony kulasz , na około posypałem  posiekana sałatą lodową

Etykiety: