Potrzeba dla 2 osób :
- 1 filet z dorsza ( albo innej ryby , może być łosoś ,pstrąg , co kto chce )
- 1/4 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- gałązka mięty ( jak ktoś nie ma świeżej to może dać suszony tymianek )
- łyżka masła klarowanego
Warzywa do pieczenia :
- 1 pomidor
- 1 papryka
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 5 ząbków czosnku
- 1 marchewka
- 4 rzodkiewki
- kilka centymetrów korzenia chrzanu
- 3 łyżki masła
Wykonanie :
Ryba :
- rozgrzać piekarnik do 180 stopni
- rozłożyć płat foli aluminiowej , posmarować ją lekko masłem klarowanym ( ryba się nie przyklei )
- cytrynę pokroić na 4 kawałki , dwa z nich położyć na folii
- położyć na folii i cytrynę i rybę , posolić , popieprzyć
- czosnek obrać , pokroić w plasterki i położyć na rybie
- położyć pozostałe 2 plastry cytryny
- mięte i/albo tymianek
- zawinąć folię tak żeby się nie rozwinęła , położyć na jakieś blaszce i wsadzić do piekarnika na 20 minut
Warzywa :
- cebulę , czosnek, chrzan i marchew obrać
- pokroić każde warzywo jak kto umie
- chrzan obieraczka do warzyw pociąć w plastry
- ułożyć na blaszce do pieczenia
- posolić popieprzyć
- na warzywa położyć masło
- włożyć do piekarnika na 30 min
Uwagi :
- zioła do ryby można użyć jakie kto lubi
- na warzywa również można śmiało dać ulubionych ziół ( ja lubię rozmaryn )
- ja od razu robię kilka porcji, żeby jeszcze na drugi dzień mieć gotowy obiad (szkoda mi tego prądu co piekarnik go ciągnie na jeden obiad)
- najpierw do piekarnika wkładam warzywa , a po 10 minutach dokładam rybę i wyjmuję wszystko razem
Etykiety: Obiad