Minimum raz w
tygodniu należy udać się do osiedlowego warzywniaka,targ , lub na wieś do
rolnika i kupić dużo świeżych warzyw . Będziemy z nich komponować śniadania ,
dodawać do obiadów , zup i na kolacje .
WARZYW
NALEŻY JEŚĆ ILE WLEZIE ! ! !
Ja gotuje
sobie raz na kilka dni rożne warzywa ( bo na kilka dni nam dwojgu starcza ).
Kalafior, marchew, brukiew , brukselkę , brokuły, kalarepy
-Wszystko gotuje po
kolei w tej samej wodzie .
-Każde
warzywo GOTUJE SIĘ 7-8 MINUT .
-Szumówką (łyżką
cedzakowa) wyjmuje ugotowane warzywa
Robię tak :
- biorę duży
garnek , wlewam wodę , daję łyżkę soli i jak zacznie się gotować wrzucam podzielony
na kawałki kalafior , po 6 minutach wyjmuje go i wrzucam do innego garnka w
którym jest zimna woda i po chwili jak ostygną ( jak woda jest nadal
gorąca/ciepła to odlewam wodę i wlewam znowu zimna wodę i czekam jeszcze
chwile a potem wylewam na sito i warzywa kładę do miski
- do wrzątku
wrzucam obraną i pokrojona w kawałki marchewkę i brukiew lub kalarepę (
jeśli akurat udało mi się kupić , warto zapytać sprzedawcę czy da rade brukiew
załatwić , jest baaaardzo dobra ) , po 7-8 minutach wyjmuje i wrzucam do garnka
z zimną wodą , studzę => sito => miska
- następnie do tej
wody w której był kalafior , a potem marchew i brukiew wrzucam brukselkę i tak
samo 7-8 min gotować => zimna woda => studzenie => sito =>
miska
na koniec wrzucam
brokuł i robię tak jak wyżej
warzywa staram się
ułożyć w dwóch miskach tak żeby każdy rodzaj był osobno, żeby się
nie pomieszały
potem miski z
zimnymi warzywami owijam folia spożywczą , chowam do lodówki i jak robię
jedzonko to wyjmuje już gotowe do przerabiania warzywka :]
Oprócz warzyw
gotowanych i pieczonych należy robić surówki np. z marchewki, selera, kapust
białych i czerwonych ( można dać jabłko , ananasa , pomarańcz ,
mandarynki , orzeszki , cytrynę , winogrona , żeby nie były suche można
wycisnąć sok z jakiegoś owocu , albo dolać mleka kokosowego, co kto sobie
wrzuci to taka surówkę będzie miał :p )
Etykiety: Podstawowe składniki dań