Zestaw Podstawowy Warzywny






Minimum raz w tygodniu należy udać się  do osiedlowego warzywniaka,targ , lub na wieś do rolnika i kupić dużo świeżych warzyw . Będziemy z nich komponować śniadania , dodawać do obiadów , zup i na kolacje .
WARZYW NALEŻY JEŚĆ ILE WLEZIE ! ! !
Ja  gotuje sobie raz na kilka dni rożne warzywa ( bo na kilka dni nam dwojgu starcza ). Kalafior, marchew, brukiew , brukselkę , brokuły, kalarepy
-Wszystko gotuje po kolei w tej samej wodzie .
-Każde warzywo  GOTUJE SIĘ 7-8 MINUT .
-Szumówką (łyżką cedzakowa) wyjmuje ugotowane warzywa

Robię tak :
- biorę duży garnek , wlewam wodę , daję łyżkę soli i jak zacznie się gotować wrzucam podzielony na kawałki kalafior , po 6 minutach wyjmuje go i wrzucam do innego garnka w którym jest zimna woda i  po chwili jak ostygną ( jak woda jest nadal gorąca/ciepła to  odlewam wodę i wlewam znowu zimna wodę i czekam jeszcze chwile a potem  wylewam na sito i warzywa kładę do miski
- do wrzątku wrzucam  obraną i pokrojona w kawałki marchewkę i brukiew lub kalarepę ( jeśli akurat udało mi się kupić , warto zapytać sprzedawcę czy da rade brukiew załatwić , jest baaaardzo dobra ) , po 7-8 minutach wyjmuje i wrzucam do garnka z zimną wodą  , studzę => sito => miska
- następnie do tej wody w której był kalafior , a potem marchew i brukiew wrzucam brukselkę i tak samo 7-8 min gotować  => zimna woda => studzenie => sito => miska
na koniec wrzucam brokuł i  robię tak jak wyżej

warzywa staram się ułożyć w dwóch miskach  tak żeby  każdy rodzaj był osobno, żeby się nie pomieszały
potem miski z zimnymi warzywami owijam folia spożywczą , chowam do lodówki i jak robię jedzonko to wyjmuje już gotowe do przerabiania warzywka :]



Oprócz warzyw gotowanych i pieczonych należy robić surówki np. z marchewki,  selera, kapust białych i czerwonych  ( można dać jabłko , ananasa , pomarańcz , mandarynki , orzeszki , cytrynę , winogrona , żeby nie były suche można wycisnąć sok z jakiegoś owocu , albo dolać mleka kokosowego, co kto sobie wrzuci to taka surówkę będzie miał :p  )

Etykiety: