niedziela, 7 września 2014

Twarożek z nerkowców w cukinii z pomidorkami



Na 2 porcje potrzeba :

- 1 mała cukinia
- 5 pomidorków koktajlowych


Twarożek :
- 200 g nerkowców NIESOLONYCH
- pól litra przegotowanej wody
- 1 ząbek czosnku
- wyciśnięty sok z jednej cytryny
- szczypta pieprzu
-1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej lub morskiej ( od biedy można dać zwykłą  sól )


- migdały zalać wieczorem  przegotowaną wodą i  zostawić na noc
- rano migdały odsączyć na sitku ( wody jeszcze nie wylewać ! )
- zmiksować blenderem ręcznym: nerkowce, czosnek , sok z cytryny , sól, pieprz
- jak będzie bardzo suche to dodać łyżkę  wody od moczenia nerkowców , jak będzie nadal suche to jeszcze jedna , tak, żeby konsystencja była " twarożkowa "

- cukinię obieraczką  pokroiłem w długie plastry , pomidorki pociąłem na połówki , zawinąłem to razem tak jak na zdjęciu .
- Ale równie dobrze można położyć na kawałkach liści sałaty i położyć pomidorki z boku , albo zrobić osobno sałatkę z pomidorków i cebuli , generalnie z czym to sobie połączysz  -  z tym to zjesz :)

Uwagi :

- dobry ten twarożek , naprawdę dobry , chociaż raz,  ( cena nerkowców powala na kolana )  na próbę polecam spróbować :)

Smacznego :) :) :)

2 komentarze:

  1. A gdzie tu w przepisie są migdały ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to się robi tak samo . nieważne czy uzyjemy migdałów,nerkowców, czy słonecznika.Zasada jest taka sama

      Usuń