Tilapia przekładana szpinakiem z puree marchewkowo selerowym






Potrzeba dla 2 osób  :

- 4 świeże filety z tilapii (ja kupiłem w Biedronce za 7 zł z tego co pamiętam)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- jeden mały  seler
- jedna marchew ( marchwi i selera ma być +- tyle samo )
- dwie cebule
- sol , pieprz ,gałka
muszkatołowa
  - 4 łyżki masła klarowanego 
- 1/2 cytryny

- 1 łyżka prażonych migdałów ( jak je zrobić opisałem w zakładce " Podstawowe składniki dań" )
 - 2 brykiety mrożonego szpinaku 



wykonanie :

Puree:

- seler i marchew obrać , pokroić w małe kawałki
- wrzucić do garnka z gorącą woda (wody tyle żeby tylko przykryło warzywa) , osolić płaską łyżeczką , gotować 20 minut i odcedzić z wody
- cebule obrać , pokroić , przesmażyć na łyżce tłuszczu , dodać do ugotowanych warzyw
- zmiksować blenderem ręcznym na gładkie puree
- posypać prażonymi migdałami


Ryby:

- filety rybne posolić , popieprzyć , pokropić sokiem z cytryny
- rozgrzać patelnie z dwoma łyżkami tłuszczu
- na talerzyk wysypać wiórki kokosowe i po kolei każdy płat ryby obtaczać prawa-lewa w wiórkach i kłaść na rozgrzany tłuszcz
- smażyć na średnim ogniu z obu stron ,aż się zaczną robić "złote "
Szpinak:
-większość z Was będzie mieć mrożony szpinak, najlepiej wieczorem wyjąć go z zamrażalki i włożyć do lodówki ,żeby do rana odtajał 
- na patelni/rondelku rozgrzać masło klarowane ( 2 łyżki) 
- cebule obrać , pokroić jak kto potrafi i przesmażyć  na tłuszczu 
- dodać rozmrożony szpinak 
- posolić, popieprzyć
- dodać szczyptę gałki muszkatołowej mielonej , lub świeżej zetrzeć odrobinę na tarce na najmniejszych oczkach 
- pomieszać , dusić 3-5 minut
 

uwagi :
- jeśli puree jest dla was za luźne to można je  DELIKATNIE  odparować , czyli odpalić gaz , i grzać aż trochę wody odparuje i stanie się geste , tylko trzeba mieszać i   PILNOWAĆ  bo się może szybko przypalić

Etykiety: