Potrzeba dla 2 osób :
- 4 świeże filety z tilapii (ja kupiłem w Biedronce za 7 zł z tego co pamiętam)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- jeden mały seler
- jedna marchew ( marchwi i selera ma być +- tyle samo )
- dwie cebule
- sol , pieprz ,gałka muszkatołowa
- 4 łyżki masła klarowanego
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka prażonych migdałów ( jak je zrobić
opisałem w zakładce " Podstawowe składniki dań" )
- 2 brykiety mrożonego szpinaku
wykonanie :
Puree:
- seler i marchew obrać , pokroić w małe
kawałki
- wrzucić do garnka z gorącą woda (wody tyle żeby tylko przykryło warzywa) ,
osolić płaską łyżeczką , gotować 20 minut i odcedzić z wody
- cebule obrać , pokroić , przesmażyć na łyżce tłuszczu , dodać do ugotowanych
warzyw
- zmiksować blenderem ręcznym na gładkie puree
- posypać prażonymi migdałami
Ryby:
- filety rybne
posolić , popieprzyć , pokropić sokiem z cytryny
- rozgrzać patelnie z dwoma łyżkami tłuszczu
- na talerzyk wysypać wiórki kokosowe i po kolei każdy płat ryby obtaczać
prawa-lewa w wiórkach i kłaść na rozgrzany tłuszcz
- smażyć na średnim ogniu z obu stron ,aż się zaczną robić "złote "
Szpinak:
-większość z Was będzie mieć mrożony szpinak,
najlepiej wieczorem wyjąć go z zamrażalki i włożyć do lodówki ,żeby do rana
odtajał
- na patelni/rondelku rozgrzać masło
klarowane ( 2 łyżki)
- cebule obrać , pokroić jak kto potrafi i
przesmażyć na tłuszczu
- dodać rozmrożony szpinak
- posolić, popieprzyć
- dodać szczyptę gałki muszkatołowej mielonej
, lub świeżej zetrzeć odrobinę na tarce na najmniejszych oczkach
- pomieszać , dusić 3-5 minut
uwagi :
- jeśli puree jest dla was za luźne to można je DELIKATNIE
odparować , czyli odpalić gaz , i grzać aż trochę wody odparuje i stanie się
geste , tylko trzeba mieszać i PILNOWAĆ bo się może szybko
przypalić
Etykiety: Obiad