Porcja dla 2 osób :
- 1/4 patisona
- 2 marchewki
- 5 ząbków czosnku
- 1/4 dyni ( dynia wielkości piłki nożnej )
- sól , pieprz
- marchew obrać i pokroić w plastry
- patisona umyć , pokroić na kawałki
- dynie umyć , pokroić w kawałki ( miąższ wydłubać )
- na blaszce układamy warzywa skórą w dół, tak żeby nie leżało nic jedno na drugim
- czosnek obrać , pokroić jak najdrobniej i posypać po warzywach
- posolić i popieprzyć
- pieczemy w piekarniku na 190 stopni 35-40 minut
Uwagi :
- jeśli skóra będzie komuś za twarda w patisonie , lub dyni, to niech jej nie je , ale ja osobiście bardzo lubię jeść tak pieczoną dynię razem ze skórą
- tak zrobione warzywa można jeść jako dodatek do obiadu - wystarczy dołożyć jakieś mięso/rybę
- można je jeść na śniadanie - dołożyć jajka , kiełbasę , rybę , sałatki itd .
- albo można zjeść ot tak po prostu
- żeby zwiększyć sytość można polać sobie dowolnym sosem na bazie oliwy
Etykiety: Obiad, Śniadanie/Kolacja