Potrzeba na 4 porcje:
- 2 banany
- 2 jabłka ( najlepiej kwaśne jak "boscop" , lub ewentualnie "ligol ")
- 2 szklanki obranego , pokrojonego w kostkę rabarbaru
- 3 łyżki kakao
- łyżka stewii w proszku lub ksylitolu ( ja wolę bez słodzika , ale niektórzy marudzą ze za kwaśne )
-blender ręczny ( jest wygodniejszy niż kielichowy )
wykonanie :
- rabarbar trzeba kupić, zerwać w ogródku , lub wyżebrać od sąsiadów :)
- liście rabarbaru się odcina i wyrzuca , używamy tylko łodygi
- łodygi trzeba obrać ze skóry , jest to dość proste , lekko nożem pociąć na końcu i ciągnąć "skórę " od końca do końca , aż obierze się całą łodygę
- pokroić łodygi w mniejsze kawałki , wrzucić do garnka
- jabłka obrać ze skórki ( to chyba proste :p ) , pokroić w mniejsze kawałki , dorzucić do rabarbaru
- rabarbar z jabłkiem zalać połową szklanki wody z kranu i gotować na małym ogniu 8-10 minut. Lekko się wszystko rozwali i o to chodzi :)
- potem garnek zdjąć z ognia i wystudzić (około pol godziny), nie musi być zimne , może mieć temperaturę 36,6'C ( czyli nie parzyć w łapki :) )
- banany obrać , połamać na kawałki , dorzucić do garnka z rabarbarem i jabłkiem , dorzucić kakao , zmiksować blenderem ręcznym
- spróbować , jeśli jest za kwaśny to osłodzić stewią lub ksylitolem
- rozlać do pucharków/kubeczków / kieliszków etc. , włożyć do lodówki chociaż na godzinę , im dłużej będzie w lodówce, tym bardziej się w mus zamieni , nie będzie luźne
uwagi :
- dosładzanie jest opcjonalne, zależy jak kwaśne są jabłka i rabarbar. Ja raz dodałem zamiast słodzika sok z cytryny żeby było bardziej kwaśne :p Po prostu trzeba spróbować i samemu ocenić jaki smak komu pasuje
- można śmiało dorzucić różne owoce i mieć mus z owocami , będzie wtedy wypasiony deser , ale jeśli dacie słodkie owoce jak np.pomarańcz, mandarynka,winogrono to tym bardziej nie dosładzałbym podstawowego musu żeby był kontrast kwaśno- słodki
- wierzch można posypać startą na tarce gorzką czekoladą lub wiórkami kokosowymi
- jeśli nie dostaniecie rabarbaru to możecie zmiksować same banany z kakao i dodać trochę musu jabłkowego
Etykiety: Deserki