Potrzeba na pół szklanki majonezu :
jedno żółtko
płaska łyżeczka musztardy sarepskiej
pół szklanki
oliwy z oliwek
sól , pieprz
1/4 cytryny
rózga jeśli robimy z jednego żółtka lub mikser gdy robimy z dwóch i więcej
- z jajka potrzebujemy tylko żółtko , a wiec jak będziemy robić coś z jajek ( przykładowo jajecznicę ) to jedno żółtko sobie zostawmy
- żółtko kładziemy do miseczki i minimum pół godziny musi być poza lodówką , w temperaturze pokojowej
- do żółtka dodajemy musztardę , szczyptę soli , trochę pieprzu i wyciskamy cytrynę
- mieszkamy szybko rózgą , aż się dokładnie połączą
- następnie baaaaaaardzo małym strumieniem ( cienkim jak nitka ) lejemy oliwę CAŁY CZAS MIESZAJĄC
- lejemy i mieszamy , lejemy i mieszamy , aż wlejemy cala oliwę
- gdy ta cudowna chwila wreszcie nadejdzie i nie odpadły nam ręce to trzeba jeszcze tak długo mieszać/ miksować aż zrobi się sztywne jak ... majonez :)
tak zrobiony majonez z tydzień może stać w lodowce w zakręconym słoiku
Uwagi :
jak już Wam się nie będzie chciało dłużej mieszać , a będzie już w miarę gęste to do sałatek można już taki używać Etykiety: Podstawowe składniki dań