Leczo z patisona,cukinii i kalarepy



Potrzeba dla  2-3 osób :
- 1/4 patisona
- 1 papryka
- 1 kalarepa
- 1 cebula
- 1/2 cukinii ( jak jest duża to 1/3 )
- 1 marchewka
- 2 łyżki masła klarowanego , lub innego tłuszczu
- 200g ( mały słoiczek )  koncentratu pomidorowego
- 2 kiełbasy
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- sól , pieprz 
- tymianek, bazylia

Wykonanie :

- patisona obrać ze skórki , wydłubać łyżką  i wyrzucić miąższ z pestkami , pokroić w kostkę
- paprykę przekroić na pół , gniazdo nasienne wyrzucić , pokroić w kostkę
- kalarepę obrać i pokroić w kostkę
- cebulę obrać i pokroić jak kto umie
- cukinię obrać ( jeśli jest młoda to nie obierać , tylko dobrze umyć ) , pokroić w plastry 1cm grubości i palcami wypchnąć ze środka miąższ z pestkami ( który wyrzucamy)
- kółka cukinii pokroić w kostkę
- marchewkę obrać i pokroić w kostkę
- kiełbasę pokroić jak kto chce/umie

Wykonanie :
- pokrojoną cukinię , patisona,kalarepę ,marchewkę wrzucamy do garnka
- zalewamy zimna wodą , tyle , żeby tylko zakryło warzywa 
- dodajemy liście laurowe i ziele angielskie , sól , pieprz  i gotujemy 
- na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- wrzucamy pokrojoną kiełbasę i smażymy około 5 minut , mieszając co jakiś czas
- następnie dorzucamy przesmażoną kiełbasę do gotujących się warzyw
- na patelnię dokładamy łyżkę tłuszczu  
- wrzucamy cebulę z papryką i  smażymy  około 5 minut
- dodajemy koncentrat pomidorowy , mieszamy i zasmażamy około 5 minut i dorzucamy do garnka z warzywami
- dorzucamy 2 gałązki tymianku  i 2 gałązki bazylii ( a jeśli  nie mamy  świeżych to po łyżeczce suszonych ) 
- gotujemy 15 minut

uwagi :
- młoda cukinia , jeśli nie ma wytworzonych wyraźnych pestek może być krojona bez usuwania miąższu ( bo go w zasadzie nie posiada :p ) 
- można użyć tylko cukinii, albo tylko patisona
- jeśli ktoś chce danie bezmięsne , to pomija kiełbasę , ale radziłbym dodać do garnka ze dwie łyżki tłuszczu ( masła klarowanego , lub oleju kokosowego )

Smacznego :)

Etykiety: