Jesienne warzywa na maśle z wiesiołkiem i suchą kiełbasą polską





W zasadzie wszystkie składniki widać na zdjęciu , ale jakby ktoś nie wiedział co jest co :p :
- 1/2 papryki
- 1/4 patisona
- 1\2 małej cukinii
- 1 cebula
- 1 kiełbasa ,  sucha polska
- łyżeczka wiesiołka
- łyżka masła klarowanego, lub innego tłuszczu
 - sól , pieprz


Wykonanie :
- paprykę przekroić na pół , gniazdo nasienne wyrzucić , paprykę pokroić na kawałki
- patisona przekroić na pół, potem znowu na pół i z tej części którą chcemy użyć usunąć pestki ( najlepiej łyżką ten cały miękki miąższ wydłubać) i jeśli ma twarda skórkę to ją obrać
- cukinię umyć i jeśli jest młoda/mała to pokroić w całości w plastry . Jeśli już jest dojrzała i ma twardą skórę to pokroić w plastry , obrać skórkę i palcami wypchnąć miąższ razem z pestkami
- cebulę obrać i pokroić w plastry ( w kółka :] )

- na dużej patelni rozgrzać tłuszcz
- wrzucić warzywa , najlepiej tak żeby jedno na drugim nie leżało , żeby można było łatwo obracać , jeśli się nie mieszczą to  smażcie na dwa razy ( czyli smażyć pierwszą część , położyć na talerz i dosmażyć resztę warzyw )
- warzywka posolić, popieprzyć i posypać wiesiołkiem
- obsmażyć z obu stron po 3-5 minut ( jakie kto lubi warzywa , czy bardziej twarde , czy miękkie )
- przełożyć warzywa na talerz
- kiełbasę pokroić jak kto lubi

Smacznego :) 

Etykiety: