Frittata z warzywami



Mój przepis podstawowy :
porcja  dla 2 osób:

- jajka 6 szt
- 1 cebula
- 3 garści warzyw z  Podstawowego zestawu warzywnego
- sól, pieprz 
- łyżka masła klarowanego 
- patelnia z metalową rączką ( nie może być plastikowa , ani drewniana bo się będzie palić w piekarniku, lub naczynie żaroodporne, lub ewentualnie blaszka od ciasta 
 
Wykonanie : 

 - rozgrzać piekarnik do 180 stopni
- 1 cebulę pokroić w kostkę
-  przesmażyć na łyżce masła
-  dodać 3 garści  z podstawowego zestawu warzywnego
- zasmażyć wszystko przez 3-4 minuty
- 6 jajek wybić do miski
 - posolić , popieprzyć
-  rózgą/trzepaczką  rozmieszać na jednolitą konsystencję ( można widelcem , tylko trzeba się namachać )
-  wylać masę jajeczną  na patelnię na przesmażone warzywa z cebulą
 - włożyć do piekarnika na 20 minut
-  potem wyjąć i położyć na jakąś deskę , albo na kuchenkę gazową ( żeby sobie od gorącej patelni nie popsuć blatu w kuchni )
-odczekać 5 minut żeby się trochę ściągnęło
-  wykrawać sobie kawałki na talerze

uwagi:
- Jest to wersja najprostsza i podstawowa .Takiej frittaty używam jako dodatek do obiadu , zamiast ziemniaków, kasz itd. Wykrawam kostkę , kładę na talerz , obok jakieś mięso i obiad gotowy , nie potrzeba już żadnych surówek / sałatek jak ktoś nie ma na to czasu 
- Jeśli nie masz w domu patelni z metalową rączka , lub chcesz zrobić frittatę jako dodatek do obiadu i masz większą ilość gości,  to użyj naczynia żaroodpornego,albo zwykłej mniejszej blachy do ciasta, tylko wcześniej wysmaruj masłem,
- Jeśli mam ochotę zjeść frittatę na śniadanie, to wzbogacam ją, dodając kiełbasę lub mięso, np. najpierw  przesmażam pierś z kurczaka i po kolei dodaję cebulę i warzywa, żeby brudzić jak najmniej sprzętu w domu i jak najmniej potem myc :p .
- Ostatnio dorzuciłem też puszkę tuńczyka ,po prostu położyłem na wierzch  na wylana już masę jajeczną i  zapiekłem
- W zasadzie można by tu wrzucić prawie wszystko co jest w lodówce :ppp
- Frittatę można spokojnie zrobić cała blachę i jak zostanie, to na drugi dzień odgrzać sobie porcję w piekarniku , lub w mikrofali . Też będzie smaczna. I oczywiście zdrowa :-) 

Smacznego :-)
 








Etykiety: