piątek, 12 września 2014

Dorsz gotowany z warzywami w mleku kokosowym



Proste, szybkie , jednogarnkowe danie

Potrzeba :

-  2 garści zestawu warzywnego podstawowego
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku 
- pół szklanki mleka kokosowego
- 1 filet z dorsza
- sól,pieprz
- łyżka masła klarowanego

Wykonanie :
- dorsza lekko posolić i popieprzyć
- cebulę i czosnek obrać i pokroić jak kto umie
- na patelni rozgrzać masło
- wrzucić cebulę z czosnkiem i smażyć około 3 minut , zamieszać po drodze ze dwa razy
- dodać ugotowane warzywa, zamieszać
- wlać mleko kokosowe
- lekko posolić i popieprzyć
- położyć na wierzch dorsza
- przykryć pokrywka
- zmniejszyć ogień
- gotować 12  minut
- ostrożnie podnieść pokrywkę żeby się nie poparzyć
- wyłożyć rybę z warzywkami na talerz


uwagi:
- jeśli będziecie mieć za duży ogień pod patelnią to mleko szybko odparuje i potrawa zamiast się dusić zacznie się przypalać . Dolejcie wtedy jeszcze trochę mleka
- do dekoracji  użyłem kwiatów mięty , można jej też dorzucić do duszonej potrawy jeśli ktoś lubi takie połączenia ( ja lubię , Asia trochę mniej )

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz