piątek, 25 lipca 2014

Kotlety schabowe duszone w sosie paprykowo pomidorowym i gotowana brukiew



potrzeba : na dwie porcje

4  plastry centymetrowej grubości schabu bez kości
3 świeże  papryki ( najlepiej różnych kolorów )
1 cebula wielkości piłeczki tenisowej
1  puszka pomidorków z puszki 400g  ( ja wole te już pokrojone )
4 ząbki obranego z łupiny czosnku
łyżka od zupy masła klarowanego
szczypta rozmarynu
szczypta tymianku
1 brukiew ,albo kalarepa
patelnia , dwa garnki


Przepis dla zaawansowanych : wstawić brukiew do gotowania i w miedzy czasie  usmażyć rozklepane schabowe i odłożyć na bok  ,  w tym samym naczyniu przesmażyć warzywa , dodać pomidory, doprawić , poddusić chwile , dodać kotlety i  podusić jeszcze chwile

Przepis dla mniej za awansowanych :

-brukiew obrać , pokroić w centymetrowe  plastry , wrzucić do garnka , zalać litrem wody , wsypać pol łyżki od zupy soli i gotować około 30 min

-kotlety rozklepać tłuczkiem do mięsa  tak żeby były o polowe większe , posolić , popieprzyć . Smażyć ,na rozgrzanej patelni z masłem ,z obu stron na zloty kolor i odłożyć na jakimś talerzu na bok

- kroimy cebule , czosnek i paprykę tak jak kto potrafi ( w kolka/półksiężyce/piórka/ kwadraty .... ) i najpierw na tą patelnię po mięsie  ( jeśli zostało mało tłuszczu to dołożyć jeszcze łyżkę masła klarowanego )

-wrzucamy cebule , smażymy 2 minuty , dodajemy czosnek , smażymy minute , dorzucamy paprykę , smażymy 4 minuty

- przekładamy do  większego garnka , wlewamy pomidory z puszki ,  dajemy sol,pieprz,( jak nie wiesz ile soli i pieprzu to najpierw daj pol łyżeczki soli i dwie szczypty pieprzu i na końcu spróbuj czy jest dobre , jak mało słone to dosolić lub dopieprzyć )  rozmaryn i tymianek , gotujemy 5 minut

- dorzucamy usmażone wcześniej kotlety , mieszamy , przykrywamy pokrywka i dusimy 15 minut

3 komentarze:

  1. Bardzo podoba mi się określenie : "jak kto potrafi" -)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja mam pytanie robilam wczoraj smalec i zastanawia mnie dlaczego tym razem był żółty i nie stezal czym to spowodowane może być ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a po wystudzeniu i włożeniu do lodówki , nie zrobił się stały ?
      kolor żółty może być spowodowany jakością słoniny ( czyli czym wieprza karmili ) , pozatym też skwarki zabarwiają smalec , ja cedzę ciepły ( ale nie gorący ) smalec przez gęste sito i mam czysty biały tłuszcz po wystygnięciu

      Usuń